Rascasse F1 Blog

Bernie

2016. február 24. 10:53 - CheTamás

Bernie Ecclestone nem az újságírók legjobb barátja, de amikor nyilatkozik, szereti hergelni a médiát. A Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló Ecclestone szerint a sportág jelenleg rég látott mélységekben van. A mezőnyt erősítő csapatok is kaptak az ekéből, Mr. E. úgy látja, az itt megforduló arcoknak nem érdeke az összhang, az együttműködés, és simán képtelenek hosszútávra tervezni.

(Forrás: f1fanzone.mx)

Köztudott, hogy Bernie Enzo Ferrari óta kevés csapatfőnököt tisztel. Voltak komoly csatái Ron Dennisszel, Luca di Montezemolóval, de még a legnagyobb túlélővel, Frank Williamsszel is. Flavio Briatore Ecclestone hátán akart még nagyobb rivaldafényt magának, Williams pedig (korábbi?) véleménye szerint nem egyenes ember; amikor egy új dolog kedvezően érinti a csapatát, akkor támogatja, amikor nem, látványosan kardoskodik.

Legutóbbi őszinte nyilatkozatát pár napja adta: azt mondta, eszébe se jutna fizetni azért, hogy elvigye a családját egy nagydíjra, hiszen enékül is le tudja kottázni a hétvégét. Lewis Hamilton nyer és kész. Ezzel a mondattal egy kicsit agyoncsapja azon véleményét, miszerint az uralkodó világbajnoknak a legnagyobb a marketingértéke a mezőnyben. Egyénekre kivetítve ez még igaz is lehet, hiszen a brit rajongói hadával legfeljebb egy Kimi Räikkönen képes konkurálni, ám a finn csordája főleg a kitartó régi szurkolókból állhat, nehéz elképzelni, hogy az utóbbi években látott teljesítménye alapján bővült volna a csapat.

A másik faktor ebben a kijelentésben a nézőszám. Felmérések mutatják ki, hogy visszaesőben vannak a tévés követők is. A kereskedelmi jogokat birtokló üzletemberként Ecclestone ezen aggodalma jogos, manapság már nem elég a régi lépés, miszerint ha egy országot nem érdekli a sportág vagy nem fizet eleget, gondolkodás nélkül továbblép. A (sajnos nagyon nagy részben laikus és még finom vagyok) rajongók felvetése is jogos, 2016-ban vagyunk, a tévés közvetítés és az online marketing mára elavult, nem szolgálja ki eléggé a mai átlag korosztályt.

A csapatvezetők, köztük a McLaren és a Red Bull főnöke, Eric Boullier és Christian Horner szintén megértik Bernie feddését, ám mindketten azt mondják, hogy nem tehetnek róla. Az ő dolguk a versenyzés és az egymás közti tárgyalás arról, hogy közösen javítsanak az F1 hiányosságain.

Ecclestone-nak utóbbiról is van véleménye: elmondása szerint ez az "együttműködés" erősen túlzó. A nagyobb presztízsértékkel bíró csapatok az F1 Bizottságában a saját ötleteiket erőltetik rá a többiekre, hogy olyanná alakítsák a bajnokságot, amilyenné akarják. Ha ismerjük a sportág múltját, ez korábban is ugyanígy volt. A Dennis-Montezemolo-Briatore-félék, korábban a még náluk is konokabb Chapman-Ferrari-Tyrrell-Williams fogat is úgy próbált "csalni", ahogy csak tudott és mivel ekkor még a FISA és a csapatok között jóval alárendeltebb volt a viszony, mint manapság, kellett egy Ecclestone a csapatok (FOCA) élére, hogy mederben tartsa a folyót (és rátelepedjen a pályákra). Kérdés, hogy a mostani, már el-eltolt határidejű genfi tárgyalások merre viszik a Forma-1 jövőjét, de nagy eséllyel kivétel nélkül mindenki nem jár jól maradéktalanul.

Horner és Boullier diplomatikusan fogalmazott, ám vannak olyanok is, akik náluk jóval markánsabb véleményt alkotott. A Mercedes tanácsadója, Niki Lauda szerint Ecclestone-nál egy éve ugyanaz a lemez szól és csak kritizálni tud. Nyilvánvaló, hogy az osztráknak most minden a legnagyobb rendben van (minusz a Mercedes saját még nem megszavaztatott ötletei), jelenleg messze nekik van a legkevesebb okuk aggódni, látva azóta a vadiúj ezüst nyilak hiper-megbízhatóságát, pláne.

A Forma-1 egykori főorvosa, Gary Hartstein még jobban kifakadt, ezt idéznem kell: "Üzenem Bernie-nek, hogy a sportág hangos, szexi és tele van drámákkal. Másfelől viszont úgy tűnik, hogy sértődött és elkényeztetett gyerekek vezetik. Versenyzést szeretnénk látni. Nem nyafogást. És nem olyan bolondokat, akik lemondják a Német, az Olasz és a Francia Nagydíjat. Üzenem Bernie-nek, hogy valószínűleg ki tudja majd fizetni a következő havi albérletét. Ne szívja tovább a sport vérét és hagyja levegőhöz jutni. Hallgasson a rajongókra..."

Elemezzük csak! "a sportág hangos". Nekem személy szerint ez nem ok és ha megölnek se tudom megérteni, hogy másoknak miért az. Azt, hogy az F1 ekézését a motorhangokkal kezdjük, 16 éves korra illik kinőni. Akárki akármit mond, huszadrangú dolog ez. Hartstein mellett legfeljebb az szólhat, hogy több, mint 25 éve kezdődött a viszonya a királykategóriával és látott egyet s mást. És? Előtte még szebb dolgokat láttak az emberek. Vagy nem. Ízlés dolga. "sértődött és elkényeztetett gyerekek vezetik". A doktor szavai mögül kitüremkedik vastagon az, hogy itt leginkább ő van megsértődve. "bolondokat, akik lemondják a Német, az Olasz és a Francia Nagydíjat". Ebben ugyan van igazság, de megint csak azt lehet mondani, hogy Ecclestone legendásan nincs jóban az európai promóterekkel, szerinte ezek még nála is földhözragadtabbak és fogalmuk sincs az üzletről. Márpedig ha valakinek, akkor Mr. E-nek van, mindenesetre jóval több, mint Hartsteinnek. Pechjére, mindhárom említett ring közkedvelt, bár korábban mindnek elmaradott volt az infrastruktúrája, Magny-Cours pont ebbe bukott bele. "Ne szívja tovább a sport vérét". Akkor most tessék elképzelni a már felvázolt korábbi hatalmi helyzetet. Ha ma ugyanez a hangulat uralkodna az F1-ben (nyilván nem lehetséges, hiszen ez mára már sokkal nagyobb üzleti rizikót hordoz magával), egyrészt már nem létezne F1 és nem egy, de nem is kettő, hatodrangú szakadár szériát néznénk helyette. Ha ma is lenne egy Balestre-féle narcisztikus FIA-elnök (nagy szerencse, hogy az erre erősen hajlamos Jean Todt túlságosan is el van foglalva a biztonsággal és a környezetvédelemmel!), előbb-utóbb szembekerülne egy Ecclestone-hoz hasonló csapatfőnökkel, aki felhívná a többiek figyelmét arra, hogy jóval nagyobb a pénzmozgás a sportágban, mint amit ők látnak. Így viszont, hogy látják is, nem elég nekik. Több nagymúltú csapat szerint nekik már csak a múltjuk miatt is kivételezett bánásmód jár (emlékezzünk, a McLaren és a Ferrari korábban több demokratikus javaslatot is lesöpört ezzel az indokkal) és véleményem szerint csak egy Ecclestone-hoz hasonló rutinos üzletemberrel lehetséges az, hogy az ügyeskedő főnökök szavai mögé lássanak.

És végül..."Hallgasson a rajongókra..."

NE! Ne hallgasson! Illetve az átlagrajongókra ne. Félelmetes sötétség uralkodik az újvonalas szurkolók fejében, sőt, a médiában is. Ezt a témát később jobban is ki kell bontani.

Bernie Ecclestone 85 éves. Szerinte -és ezzel vissza lehet utalni a német és az olasz kálváriára- minden(ki) pótolható. Maradjunk annyiban, hogy őt nem lesz egyszerű.

(Forrás: nytimes.com)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rascasse-f1.blog.hu/api/trackback/id/tr128415416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MRNN_F1 · http://f1vitriol.blog.hu/ 2016.02.24. 11:19:17

Csak ismételni tudom magam, amit a legutóbbi posztomban írtam: nem lenne szerencsés, ha egyszerre távozna több nagyágyú, akik alatt a koruk, saját vagy autójuk miatti gyenge teljesítményük miatt, de rezeg a léc. Az ő hiányuk átmenetileg sokkal többet fog ártani, mint bármely szabályváltozásra benyújtott tervezet vagy Ecclestone idióta nyilatkozatai.

CheTamás · http://rascasse-f1.blog.hu 2016.02.24. 11:27:22

@MRNN_F1: Igaz, nagyon is. Viszont Ecclestone-ra is szükség van, vagy egy olyan emberre maibb felfogással, mint ő. Már ha létezik ilyen ember. Ha nem, a Forma-1 nagy bajban van.
süti beállítások módosítása