Rascasse F1 Blog

Top 10 F1-es sisakkülönlegesség

2015. október 14. 10:51 - CheTamás

Amióta az FIA korlátozta a speciális sisakok felhalmozását egy szezon során, már jóval kevesebb különlegességet láthatunk. Lássunk egy szubjektív listát az elmúlt évek legötletesebb sisakdizájnjairól: 

10. Először rögtön a "one-off" fejfedők úttörője jön 1995-ből. Gerhard Berger a  Portugál Nagydíjon vette fel a világbékét hirdető sokzászlós sisakot és elindított ezzel egy olyan lavinát, ami kreatívabbnál kreatívabb alkotásokat zúdított a nyakunkba. 

Forrás: richardsf1.com

 

9. Michael Schumacher 1998-ban nagy csatában volt Mika Häkkinennel a bajnoki címért. Az akkori szezonzárót Suzukában tartották, Schumi pedig kapott egy nagyon menő krómozott sisakot, hátha szerencsét hoz neki. Nem hozott, mert finn vetélytársa szerezte meg a koronát, a német pedig vagy ezért vagy másért nem használta többet ezt a dizájnt. Szerintem sokkal jobban mutatott volna, mint a másfél évre rá kifejlesztett ikonikus piros. 

Forrás: racefan.co.uk

 

8. Sokáig gondolkodtam, hogy melyik "tribute" sisakot vegyem fel a listára, nehezen döntöttem Kimi Räikkönen James Hunt és David Coulthard Colin McRae ihlette fejfedője között az utóbbi javára. Colin 2007 szeptemberében hunyt el, DC pedig az ezután megrendezett Japán Nagydíjon, Fujiban adózott a ralibajnok emlékének.

Forrás: thomasjpitts.co.uk

 

7. Robert Kubica már azzal is különleges volt, hogy Lengyelországból jött, de bukói is mindig ötletesek voltak. A 2009-es abu dhabi futamra, a BMW búcsúfellépésére egy a megszokottnál is tetszetősebb sisakot kreáltak számára.

Forrás: motorsport.com

6. Az F1-es pilóták nem csak autót vezetni szeretnek, a futballal is szoros a kapcsolatuk. Nagyobb focitornák idején sokan vettek fel különféle szurkolói sisakot, amikor pedig az ő országuk nyeri a világbajnokságot, illően emlékeznek meg róla. Így tett Jarno Trulli és Nico Rosberg 2006-ban és '14-ben, amikor az Azzurri és a Nationalelf ért fel a világ csúcsára. Mindkettő nagyon jól néz ki.

Forrás: motorsport.com
Forrás: gpupdate.net

 

5. Sebastian Vettel az egyszer használatos fejfedők utolérhetetlen császára. Baromi nehéz egyet választani a négyszeres bajnok 95 (!) darabos kollekciójából és csodálkozom, hogy elég kevés helyen tűnik fel a 2014-es monacói kiadás. Ízlések és pofonok, de nálam ez a bronz (illetve legalábbis fém-) színű sisak a befutó.

Forrás: f1technical.net

 

4. Vitantonio Liuzzi elég bohém figura. 2011-ben a HRT-ben nem sok esélye volt villogni, ezért az év végére beújított sisakokból. Az akkori tragikus fukushimai atomkatasztrófa és az azt követő földrengés és szokőár áldozataira gondolva a suzukai fordulóra egy meghatóan szép bukót csináltatott magának, melyet később elárvereztek. 

Forrás: f1fanatic.co.uk

 

3. Még mindig Tonio Liuzzi. Nem bírt magával, Brazíliára is alkotott valamit. Ez a sisak ugyan nem túl szép, de eszméletlenül kreatív. Tonio azt találta ki, hogy bevonatja a bukót egy olyan anyaggal, ami hasonló az iskolai táblákhoz. Ezután ahogy azt kiskorában megszokta, szépen kiszínezte KRÉ-TÁ-VAL! Emberek, ha ez nem zseniális, akkor semmi. 

Forrás: f1fanatic.co.uk

 

2. Nehézbombázó jön és most nem Adrian Sutil barátnőjére gondoltam, hanem a tavalyi austini bukósisakjára. Az ekkor már Saubert kormányzó német vadászpilótásította a siskakját. Ha a svájciaknak volt humorérzéke, a rajt előtt benyomták Sutil fülébe Kenny Loggins Danger Zone-ját. Mindegy, az ötlet király, a megvalósítás pedig elba...ltázhatatlanul vagány lett!

Forrás: reddit.com

 

1. De a legeslegkreatívabb megoldás még Liuzziét és Sutilét is előzi. 2007-ben a hondás Rubens Barrichello hőérzékelős bukósisakkal vezetett Monacóban. A brazil fejfedőjét termokróm bevonattal látták el, amely hőre változtatta a színét. A bukó kapott egy vékony filtert, amitől teljesen feketének hatott, ám amikor a hőmérséklet elérte a 27 °C-t, az eredeti sisakdizájn fokozatosan előtűnt rajta. Az iszonyúan ötletes alkotás bombabiztosan illeszkedett a Honda 2007-es emlékezetes űrképes fényezéséhez.

Forrás: motorsport.com
3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rascasse-f1.blog.hu/api/trackback/id/tr717967160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MRNN_F1 · http://f1vitriol.blog.hu/ 2015.10.14. 13:21:41

Vetteltől a bronz és Sutil vadászpilótája a két legjobb. És ami nincs a listán: MSC búcsúsisakja.
süti beállítások módosítása