Rascasse F1 Blog

Elmosott gyereknap

2015. július 06. 10:55 - CheTamás

Nem az idei Brit Nagydíj volt minden idők legizgalmasabbja, de messze túlszárnyalt minden más 2015-ös állomást, köszönhetően a tipikusan brit időjárásnak. 

A rajt pillanatában még száraz pálya fogadta a mezőnyt, bár jó tíz fokkal hűvösebb volt, mint szombaton. Fel lehetett készülni a Mercedes-vonatozásra az élen. Szinte félelmetes adat, hogy a stuttgartiak sorozatban huszadszor nyertek időmérő edzést. A pole-ból Lewis Hamilton várta a kezdést, aki eddig minden évben bajnok lett (2008 és 2014), amikor megnyerte hazai nagydíját. 

Forrás: autosport.com

 

A zöld lámpára azonban a második sort kibélelő Williams párosa reagált a legjobban, ellentmondást nem tűrően az élre vágtak Massa-Bottas sorrendben. Kicsit hátrébb zseniális rajtot vett Nico Hülkenberg az átalakított Force Indiával és a túl sokat szidott Daniil Kvyat is. Hátul Ricciardo akadt össze Grosjeannal, aki magával vitte venezuelai csapattársát; Fernando Alonso, hogy elkerülje őket, szintén kollégájával, a Silverstone-ban hihetetlenül peches Buttonnal koccant.

A komplett Lotus csapat versenye véget ért az első kör végén, Felipe Nasr viszont még elrajtolni se tudott. A Sauber lassan ugyanolyan szürke lesz, mint tavaly, hiszen az állva maradt Ericsson egyszerűen képtelen arra, hogy látványosan vezessen. 

Forrás: cnn.com

 

#JoinTheIMPACT...  (forrás: telegraph.co.uk)  

 

Valtteri Bottas panaszai ellenére a csapatvezetés nem engedte egymással versenyezni a Williamseket, és bár ellógni nem tudtak Hamiltontól, tartották az első két helyet. A grove-iak és sok bizakodó szurkoló gyereknapja a 20. körig, az első boxkiállásig tartott. A Williams még mindig nem tud taktikából az élcsapatokhoz csatlakozni, nem sikerült jól reagálniuk Hamilton elévágási hadműveletére, ráadásul Massa (és Rosberg, megint) kiállását nagyon elrontották. 

Miközben az élen Hamilton fokozatosan elszakadt a két Williamstől és Rosberg beragadt mögéjük, a mezőny egyre fogyatkozott. A korai búcsúzók táborát erősítette az első körösökön kívül a hideg gumikkal túl optimista Verstappen és a technikai hiba miatt megálló Ricciardo és Sainz is (ez sem a Red Bullok napja volt).

A síkirálynő Lindsey Vonn kellően jó motiváció lehetett Kvyatnak. (forrás: dailymail.co.uk)

 

Amikor már mindenki kezdett lemondani az izgalmas versenyről, féltáv után a pilóták fülére szóltak, hogy hamarosan megérkezik az eső. A 38. körben rá is kezdett, ekkor még 14 forduló volt hátra. Ekkor Nico Rosberg, még slick gumikon azonnal levadászta a nedvességet nehezen kezelő Williams párosát és szédületes tempóban közelített a címvédő felé. Amikor már szinte teljesen mögé ért, Hamilton a boxba hajtott intermediate abroncsokért, tökéletes időzítéssel. Ezzel a lépéssel egy kör várakozásra ítélte csapattársát, az eső pedig ebben a körben felerősödött. A csalódott Rosberg a használt slickeken sok időt veszített, éppen annyit, hogy az ő kiállása után már ne tudja fenyegetni Hamiltont. 

Mondjuk ki, Lewis Hamilton jó nagy adag szerencsével tudott harmadszor is nyerni Silverstone-ban, Természet anya és 140 ezer néző ezen a hétvégén a Union Jack-et szorongatta. A biztató kezdés után a Williams csúnyán visszaesett, nekik egyszerűen még mindig nem fekszik az esős pálya és a stratégián is bőven van mit javítani. 

A Ferrari? Egy pillanatig nem volt esélyük beleszólni a győzelembe. Rossz rajtot vettek, a korai kiállásuk sem jött be, csak Sebastian Vettel vizes kvalitásai miatt tudták átugrani a Williamst, szárazon neki sem sikerült volna. Kimi Räikkönen itt is halvány volt, eltaktikázta magát, rengeteg időt veszített a túl korai átmeneti esőgumikra váltással, ráadásul Bottas meg is előzte a tabellán. Papíron egyetlen dobása maradt, de lehet, hogy már az is kevés lesz. A Scuderiának a Magyar Nagydíjig meg kell vizsgálnia a jelenlegi helyzetét, mert a lufi leereszteni látszik, a sportág bölcsőjében a Williams egyértelműen föléjük nőtt.

Daniil Kvyat nagy dícséretet érdemel, a végére még Bottast is behozta, tisztán látszik, hogy egyre jobban érzi az autóját, zárkózik is fel a tabellán csapattársára. A B-specifikációs Force India dupla pontszerzéssel és stabil versennyel debütált, Fernando Alonso pedig végre pontot szerzett.

Forrás: motorsport.com

 

A spanyol világbajnok ezzel együtt nem lehet boldog, nem is az, hiszen a középmezőny nagy része már az elején kihullott, a gyengécske Ericssont és a két Manort maga mögött tartani pedig nem túl nagy mutatvány. A McLarennek a Hungaroring sokkal jobban ízlik, ott már erőből is szakíthatnak a pontokból, ha kibírják a távot. 

Ha már Manor, a csapat kihasználva a sok kiesést, szezonbeli legjobbját érte el Roberto Merhi 12. helyével, a spanyol Monaco óta a versenyeken rendre jobban megy kollégájánál, de az időmérős teljesítményén javítania kell. Az újonc duó ezzel az autóval túl sokat nem tud villogni, de azt azért már bizonyították, hogy stabil, megbízható, keveset hibázó versenyzők mindketten. 

Forrás: f1fanatic.co.uk

 

A Lotus nem adott okot arra, hogy írjak róla, a Toro Rossókat pedig hiába vezeti két tehetséges fiatal, sorra dobálják el a fontos pontokat a még mindig gyatra technika vagy vezetői hibák miatt.

 

A kieső német forduló miatt három hét múlva a 30. Magyar Nagydíj következik, melyet Hamilton azzal a tudattal vár, hogy nagyon sikeres a pályán, és megint 17 pont az előnye a pontversenyben. Aki unja a hosszú szünetet, olvasson sokat itt, mert érdemes, például humorrovat is van!

 

Forrás: motorsport.com
10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rascasse-f1.blog.hu/api/trackback/id/tr197603758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MRNN_F1 · http://f1vitriol.blog.hu/ 2015.07.06. 11:35:29

Köszönöm a reklámokat!
Ne már, tényleg: "A pole-ból Lewis Hamilton várta a kezdést, aki eddig minden évben bajnok lett (2008 és 2014), amikor megnyerte hazai nagydíját." A hajára kenheti a három bajnoki címét, úgy is szeret mindent rákenni, hogy kellően trendi legyen.
Kár a Williams elszúrt taktikájáért, hát még Massa első boxkiállásán! Szinte vártam, vajon elrontják-e menetrendszerűen, amikor jól megy.
Eljutottunk oda, hogy egy még mindig alapjaiban tavalyi, a teszteket teljes mértékben kihagyó Manor lesz a legstabilabb a kicsik közül.

Well... 2015.07.07. 06:15:25

aze milyen ciki, h az ev legizgalmasabb versenye tavirati stilusban.... pole-bol rajtolt, ketten megeloztek, egyiket sem elozte vissza ...meg is megnyerte..... komolyan szenvedes az F1 :o(

MCock 2015.07.07. 09:25:39

Kimi "halványságáról": az esőig, és az egész hétvégén Vettel előtt haladt. A gumiváltása viszont sajnos elhamarkodott lépésnek bizonyult, mert az eső elállt.

Thor71 2015.07.07. 13:34:47

Azért jó nagy meló van abban hogy ezt a ganajt,amit f1-nek hívnak próbálják izgalmasnak bemutatni.......

CheTamás · http://rascasse-f1.blog.hu 2015.07.07. 16:35:09

@MRNN_F1: Nem ártott volna a tabellának egy Williams-győzelem. Nem lettem volna Claire Williams, hogy kinek adja a két srác közül.

@Well...: Nagy szerencséje volt, az biztos. Az első négyből csak ő reagált jól az esőre és csak neki nem kúrták el a boxkiállását.

@MCock: Valóban Vettel előtt volt végig, de a Ferrari meg nem ott volt, ahol lenni akart. Nem mondom, hogy Räikkönen nem hozott ki mindent az esőig a gépből, de ha ennyi volt benne, akkor az halvány.

@Thor71: Ezt leszel szíves elmagyarázni a' Zefegylájv mélyen tisztelt szerkesztőinek is? :)

Thor71 2015.07.07. 18:20:55

@CheTamás: Elnézést ha durván fogalmaztam,de én csak a munkát ténylegesen értékelem. Egy olyan kiégett dologról mint a jelenlegi f1,kb annyira nagy meló mint a magyar "focit" élvezetesen tálalni.
Tisztelet a szerzőnek,ha meg tényleg szereti is (az f1-et) akkor még nagyobb elismerés.
Az f1 pedig élvezhetetlen.
Szerintem.
Kb 20 évig néztem de az utóbbi évek sikeresen galyra vágták az egészet.

CheTamás · http://rascasse-f1.blog.hu 2015.07.07. 18:40:15

@Thor71: Akkor elnézést, én értettelek félre. Azt hittem, arra célzol, hogy nem kell temetni a sportágat folyamatosan, ahogy a fent említett szak(?)portál teszi. Pont 20 éve zajlott egy nagyobb morgáshullám Mosley hirtelen biztonságtechnikai szabályairól, meg Senna halálának felelőséről vagy a Benetton trükkjeiről. Valahogy azt is átvészelték, ha Todt nem száll el még jobban magától, talán ebbe se döglik bele a sportág. Az a baj, hogy sokan tévesen Ecclestone-ra kennek mindent, pedig manapság szeretem az öregnek annyi szerepe van arányaiban az F1-ben, mint egy kisboltban a pénztárosnak. Merthogy az is.
Köszönöm az elismerést, lesznek még érdekes témáim, ne add fel teljesen. A két link a cikk végén meg egy olyan oldalra vezet, ami szintén élvezhetően ír az F1-ről.

MRNN_F1 · http://f1vitriol.blog.hu/ 2015.07.07. 19:56:12

@CheTamás @Thor71:

A jelenlegi helyzet már csak Todt szerint nem tarthatatlan. Nem akarom kisebbíteni a problémát, de ne felejtsük el, hogy ma már minden a szemünk előtt zajlik. Ez segítheti is a F1 túlélését, de fel is gyorsíthatja. A hírek (a pletykák is) azonnal eljutnak hozzánk, ami egy ötletelős időszak alatt nem biztos, hogy szerencsés a sportág irányítóinak . Meg nekünk sem, de legalább ráirányul a figyelem az egészre. Mert a negatív reklám is reklám:
www.telesport.hu/2015/07/07/erdekes-elkepzeles-a-sok-biralat-meg-az-f1-hasznara-is-valhat/

Még mindig szeretni akarom ezt az egészet. Nem megszokásból mert már annyi éve követem. Igaz, nem tudnám csak úgy abbahagyni, így a sok tüskét írással gyógyítom.

CheTamás · http://rascasse-f1.blog.hu 2015.07.07. 20:25:04

@MRNN_F1: Jó ez a negatív reklám is reklám szöveg, de ameddig a hírek/pletykák nagy része a hírportálok ízlése szerint kerül elénk, de legalábbis olyan felütésekkel (igen, még mindig célzok valakikre), hogy nincs gyomrom elolvasni, nem sokat ér.
Arra próbálok ráfűzni, amit mondtál, hogy ma már minden előttünk zajlik, de az F1 nem követi. Sokkal nagyobb részvétel kéne a HITELES közösségi médiában.

MRNN_F1 · http://f1vitriol.blog.hu/ 2015.07.07. 20:59:11

@CheTamás: A bulváros felütéssel nekem is kivan a nemlétezőm :D Addig jó, amíg tudunk válogatni hírportál és hírportál között, sajnos egyre kevésbé. A blog ars poeticámnak csúfolt bejegyzésemben a bulvásfost neveztem meg az egyik oknak, hogy klaviatúrát ragadtam. Ha nem tetszik a tartalom, hozz létre olyat, ami tetszik. Most mindketten ezt csináljuk. Érik az az F1-es újságírást elemző posztod nagyon.
süti beállítások módosítása